İçeriğe geç

Batı Türkçesi Nelerdir

Batı Türkçesinin kolları nelerdir?

Günümüzde Batı Türkçesi’nin dört kolu vardır: Azerbaycan Türkçesi, Gagauz Türkçesi, Türkmen Türkçesi ve Türkiye Türkçesi. Bu dört kolun oluşumunda hem siyasi hem de coğrafi nedenler rol oynamıştır. Bu kolların her biri birer yazı dilidir ve aralarında ufak farklar vardır.

Batı türkçesi nedir?

Batı Türkçesi (11. yüzyıl – …) Batı Türkçesi terimiyle Anadolu’da başlayan ve günümüze kadar devam eden yazılı dili kastediyoruz. Batı Türkçesi esasen Oğuz halkının yazılı dilidir. Oğuz halkı çok eski bir Türk kabilesidir. Köktürk yazıtlarında da Oğuz ismine rastlıyoruz.

Batı Türkçesinde hangi Türk dilleri vardır?

BATI TÜRKÇESİ Günümüz yazı dillerinin sınıflandırılmasında Türkiye Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi ve Türkmen Türkçesi Batı Türkçesi grubunda sayılmaktadır.

Batı Türkçesinin 3 evresi nedir?

Anadolu coğrafyasında yaşanan sosyal ve siyasal gelişmeler göz önüne alınarak Eski Anadolu Türkçesi, tarihsel dönemler itibarıyla Selçuklu Türkçesi, Ana Türkçe ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi Türkçesi olmak üzere üç dönemde incelenmiştir.

Batı türkçesi kaç evreye ayrılır?

Batı Türkçesi tarihsel gelişiminde üç ana döneme ayrılır: 13. ve 15. yüzyıl Türkçesi. Yüzyıllar arasındaki döneme “Eski Anadolu Türkçesi” denir. Batı Türkçesi: 15. yüzyıl. Yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl. 19. yüzyılın başı arasındaki döneme “Osmanlı Türkçesi” denir.

Doğu türkçesi hangileri?

Doğu Merkez Türkçesini iki döneme ayırır: Harezm-Kıpçak ve Çağatay (1998: 85). Öte yandan, Merkez Türkçesini dışlayan ve Eski Uygurları Doğu Merkez Türkçesi olarak sayan Türkologlar da vardır (Eckmann 1988: 2).

Orta Türkçe kaça ayrılır?

Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.

Batı Türkçesinin ilk dönemi neyle adlandırılmıştır?

XIII. yüzyılın başından 15. yüzyıla kadar. Türkçe olup Oğuzca’ya dayanır, 19. yüzyılın sonuna kadar Anadolu ve Rumeli’de kullanılmıştır ve Batı Türkçesi’nin ilk dönemini temsil eder. Batı Türkçesi’nin ilk dönemini temsil eden bu Eski Anadolu Türkçesi, özellikle Türkçe açısından sonraki iki dönemden çok farklıdır.

Osmanlı’nın batı türkçesi mi?

OsmanlıcaAnadiliOsmanlı İmparatorluğuEtnik kökenOsmanlı TürkleriDil ailesiTürk dilleriŞaz TürkçesiOğuz Batı koluOsmanlıcaÖnceki biçimlerEski Anadolu Türkçesi-Osmanlı8 satır daha

Kaç çeşit Türkçe var?

TürkçeStandart formlarİstanbul TürkçesiLehçelerKıbrıs TürkçesiKaramanlı TürkçesiIrak Türkmen TürkçesiSuriye Türkmen TürkçesiRumeli TürkçesiMeshet TürkçesiYazı sistemiTürk alfabesiTürk Braille alfabesiResmi durum18 satır daha

Türkçeyi en çok etkileyen batı dili nedir?

İslamiyet’in kabulünden sonra Arapça ve Farsça arasında önemli bir etkileşim olduğu bulundu. Avrupa kültürünün etkisi nedeniyle Türkçe, 16. yüzyıldan itibaren Fransızcanın ve 19. yüzyıldan itibaren İngilizcenin etkisi altına girdi.

Azerbaycan türkçesi batı türkçesi mi?

Günümüzde Oğuz dilinin batı kolunu Gagavuz, Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi; doğu kolunu ise Horasan Türkçesi, Türkmen Türkçesi ve Güney Harezm Oğuzcası oluşturmaktadır.

Türklerin ilk ana dili nedir?

Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Türk diliyle başlar.

İlk Türkçe nedir?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.

Batı türkçesi hangi coğrafyalarda kullanılmıştır?

Yüzeysel olarak, bilimsel derinliğe girmeden, Türk lehçelerinin sınıflandırılmasını şöyle özetleyebiliriz: Batı Türkçesi: Suriye, Irak, Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Makedonya ve Sırbistan’da konuşulan ve temelini günümüze kadar en büyük yazı dili olan Oğuz lehçesinin oluşturduğu Batı Türkçesi.

Oğuzcanın kolları nelerdir?

Günümüzde Oğuz dilinin batı kolunu Gagavuz, Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi; doğu kolunu ise Horasan Türkçesi, Türkmen Türkçesi ve Güney Harezm Oğuzcası oluşturmaktadır.

Türkiye’nin Türkçesi hangi kolda?

Sınıflandırma. Dil aileleri sınıflandırmasında Türkçe, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Sibirya’da konuşulan yaklaşık 30 yaşayan dili kapsayan Türk ailesine ait olup, bu dil ailesinin Şaz-Türk koluna bağlı Oğuz dil grubuna aittir.

Orta Türkçe kaça ayrılır?

Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.

Türkçenin şîveleri nelerdir?

Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurca, Gagavuzca, Karakalpak, Kumuk, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvanca, Çuvaşça ve Yakutçadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Araban Escort